Eten vormt een belangrijk aspect van het Joodse leven. Het is niet alleen een levensnoodzaak. Door de smaak en de geuren kom je tijdens een feest beter in de juiste sfeer, en dat helpt bij het vervullen van je religieuze plicht. Veel feestdagen kennen hun eigen traditionele gerechten, vaak verschillend per streek. Recepten worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Sommige vervullen een symboolfunctie, zoals de zoete appeltjes met homing op Rosj Hasjana. Andere gerechten worden gegeten omdat ze iets vertellen over de geschiedenis van ons volk, zoals de Matzes met Pesach.

Sommige joden houden zich streng aan de Joodse spijswetten. Zij hebben een 'kosjere' huishouding. Melk en vlees worden in een kosjere keuken gescheiden en er zijn regels over de tijd die tussen het nuttigen van deze spijzen moet zitten. Sommige soorten vlees en vis mogen niet gegeten worden.
Vele hier verkrijgbare voedingsmiddelen voldoen niet aan deze eisen. Inkopen worden bij kosjere winkels gedaan. Om in een door Joodse mensen dun bevolkt gebied als Zeeland je toch aan deze spijswetten te houden vereist een dagelijkse inspanning. Boodschappen worden in de regel éénmaal per week in Antwerpen gedaan door een lid van de gemeente, die dan ook voor anderen dingen meeneemt. De kasjroetlijst van het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap geeft aan wat wel en niet mag.Velen houden zich niet precies aan deze wetten. Voor sommigen is het genoeg ze te volgen, maar de voedingsmiddelen gewoon hier in de supermarkt te kopen. Zij eten 'kosher style'

Op deze pagina's heb ik een aantal traditionele en minder traditionele Joodse gerechten bijeengebracht. Het zijn vooral recepten van mensen uit de Zeeuws Joodse Gemeenschap. Ze zijn keer op keer beproefd en u kunt er zich gerust aan wagen!
tray button
play pause