Dit is zonder enige twijfel het allerbeste recept voor galle. Elke sjabbat worden twee iets zoete witbroden gemaakt die gevlochten worden en bestrooid met maanzaad of sesamzaad. Het recept van Rachel Herz is onovertroffen! Met dit recept maakt u 2 heerlijke galles.
1 kilo bloem
50 G gist (neem voor 1 galle 40 G, voor 4 galles 75 G)
2 eieren (1 eiwit part houden om te bestrijken)
75 G boter
maanzaad of sesamzaadjes
3/4 eetlepel zout
1 eetlepel suiker
bakpapier
Doe de bloem in een grote mengkom. Roer suiker en zout erdoor. Maak een putje in het midden en brokkel daar de gist in.Doe een halve liter louw water in dit putje, roer voorzichtig wat meel door het water/gist mengsel en laat tien minuten staan tot er belletjes ontstaan. Voeg nu de eieren toe en ruim de helft van de boter.

Alles nu goed door elkaar kneden tot een soepel deeg. Het moet aanvoelen als kinderbilletjes. Als het te zacht wordt doe je er wat bloem bij, als het te droog wordt wat water. Minstens tien minuten blijven kneden.
Het deeg nu laten rijzen totdat het volume verdubbelt is. Het is gemakkelijk om het af te dekken met een met boter bestreken stuk plastic.

De oven voorverwarmen op de hoogste stand. Doe een bakje met water in de oven.

Het gerezen deeg nog even kneden, in drieën verdelen, rollen ervan maken en vlechten. (Voor een speciale nieuwjaarsgalle het brood nu in een ronde vorm leggen). De galles nu insmeren met het met wat water losgeklopte eiwit (voor een zachte korst kan het eiwit vervangen worden door gesmolten boter). Als het water in het bakje kookt kan het brood erin. Na tien minuten het bakje water uit de oven halen en deze iets lager zetten.

Het brood in +/-30 minuten bakken.
tray button
play pause