Hamansoren is oorspronkelijk een sefardisch recept (afkomstig van joden uit Spanje, Portugal en Noord Afrika), Huelos de Haman. Huelos betekent blaadjes. Als je deze blaadjes bakt krullen ze om tot oren, of in ieder geval iets dat daar op lijkt.

Hier een recept van mijn oma voor kiesjeliesj. Het recept is bewerkelijker dan de gewone,maar dit zijn bij verre het beste die ik ken. Zij gebruikte daar witte wijn voor, maar ik heb gewoon spa rood
gebruikt, daar dit goed bubbelt, hetgeen het rijs-proces bevorderd. Rachel Herz.

Benodigdheden:

300 gr fijne witte bloem.
125 gr. roomboter
3 eidooiers
50 gr. suiker
125 cl. spa of witte wijn
1 eetlepel whiskey
zonnebleomolie om in te bakken
snufje zout
poedersuiker om te bestrooien ( doe hier een zakje vanillesuiker door)

Bereiding:

Neem een groot werkoppervlak en doe de bloem in een hoopje erop,maak in het midden een kuiltje en doe daar de eierdooiers in, het snufje zout. Doe de suiker,de whiskey en de wijn of de spa erbij. Dit verwerk je tot een mooi deegje.
Laat het deeg nu in de koelkast een half uurtje rusten.Doe dan het deeg op je werkoppervlak waarover je eerst een beetje bloem hebt gestrooid en rol uit tot een rechthoekige lap.
Vouw het deeg in drieën en herhaal deze bewerking 3 keer.Doe het deeg weer een half uur in de koeling. Het deeg is nu gereed voor de kisjliesj.

Verwarm intussen de olie en verdeel het deeg in 3 delen .Rol een deel uit tot het zo dun is als papier en snij er schuine ruiten van, die je dan 2 sneetjes geeft zonder de rand te beschadigen.
Trek het een beetje uit en laat de kisjliesj met 3 of 4 tegelijk in de hete olie uitbakken tot ze mooi goudbruin zijn.
Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.Als het goed is lijken ze een beetje op lange oren.
Ze smelten op je tong en zijn toch krokant.
Beteavon !!!!!
Groetjes Rachel


tray button
play pause