Boekje Teruggevonden scherven bestellen

Het boekje ” teruggevonden scherven” is te koop.

Het volgende artikel verscheen na publicatie in de Provinciaal Zeeuwse Courant en is geschreven door Jose Baars.

Monument Middelburg

 Ik las ‘Teruggevonden scherven’ van Ida Smit – Van Es. Een bundel met “korte, waargebeurde, soms inspirerende, verhalen over de Joodse gemeenschap in Zeeland”. Ida Smit noteerde sinds de herbouw van de synagoge in 1994 verhalen van en uit de Joodse gemeenschap in Zeeland. Er tekent zich een beeld af van mensen die soms schoorvoetend de diensten in de sjoel gaan bijwonen, bijzondere objecten aanbieden en in al hun kwetsbaarheid elkaar ontmoeten.

Hoofdrabbijn Binyomin Jacobs schrijft in de inleiding: “Dit boekje is geen geschrift, geen literatuur, geen geschiedenis. Het is een getuigenis, een aansporing, een symbool dat een heel klein zuiver en warm vlammetje een gigantische hoeveelheid duisternis kan verdrijven”.

De indruk die de verhalen bij mij achterlaten is dat de synagoge in Middelburg niet ‘slechts’ een historisch gebouw is, een plek waar de aandacht uitgaat naar wat voorbij is of een plaats waar de holocaust wordt verpakt in zakelijke informatie. De sjoel is mensen een thuis. Mensen die familiegeschiedenissen met zich meedragen en wie zij zijn en wat hen drijft ook godsdienstig durven in te kleuren. Wat getuigt dat van veerkracht. Nergens wordt dat woord gebruikt, maar de bundel ademt tere kracht in en uit, in en uit. Er is schroom, maar ook durf en het vieren wordt weer feesten op hoogtijdagen.

‘Teruggevonden scherven’ is een kleinood dat gaat over echte mensen die elkaar nabij zijn, elkaar zien en erkennen. Die hecht verbonden gemeenschap behoeft geen voetstuk, het is een monument op zich

U kunt het boekje bestellen door een mail te sturen naar: aksmit@zeelandnet.nl.  De kosten voor het boekje zijn 10 euro exclusief verzendkosten.

 

Webchimp, zorgeloos effectief online