Grote verzoendag: Jom Kipoer

Jom Kippoer is een van de meest bekende Joodse gedenkdagen. Het is een dag , waarop men zich bezint over zichzelf, over zijn leven en over zijn relatie met G’D. Om opperste concentratie te bereiken onthoudt men zich die dag eten en drinken.
Er wordt witte kleding gedragen. De witte kleur symboliseert puurheid en onschuld. Het dragen van leer wordt vermeden.

Jom Kippur begint bij zonsondergang. Van tevoren is er een eenvoudige maaltijd. Dan gaat men naar de synagoge waar de dienst begint. De dienst begint met het zingen van een plechtige verklaring op een eeuwenoude melodie: Kol Nidrei. Aan de avonddienst wordt een lange zondenbekentenis toegevoegd. Alhoewel natuurlijk niet iedereen deze zonden heeft begaan worden ze gezamelijk opgezegd, opdat benadrukt wordt dat de hele gemeenschap verantwoordelijk is voor de daden van de individuele leden.

De volgende ochtend begint de dienst in de ochtend en gaat de gehele dag door, meestal met een korte pauze. Bij het vallen van de avond begint het laatste deel van de dienst, de sluiting, of Neïla. Aan het eind klinkt vele malen luid: Hoor Israël, de Eeuwige is onze heer, de Eeuwige is één. Dan wordt nog eenmaal op de Sjofar geblazen: de dienst is uit en men wenst elkaar nog vele jaren.

Na afloop is er een lichte maaltijd, die gezamenlijk wordt genuttigd.

Foto van de havdala na Jom Kippoer dienst

 

Webchimp, zorgeloos effectief online