Choepa

Het huwelijk neemt binnen het jodendom een heel belangrijke plaats in. De huwelijksceremonie of choepa bestaat uit twee delen, de kiddoesjien of ondertrouw en de nisoe’ien, de voltrekking. Deze twee onderdelen zijn sinds de twaalfde eeuw samengevoegd tot één ceremonie.
De plechtigheid vindt vaak in de synagoge plaats, maar dat hoeft niet: Het kan ook heel goed in een daarvoor gehuurde zaal of in de open lucht. Eerst wordt in een aparte ruimte de huwelijksakte, de ketoeba getekend. Als symbool van vruchtbaarheid wordt een handje rijst over de bruid gestrooid. De ceremonie vindt plaats onder een baldakijn, de choepa genaamd. Op die manier wordt voldaan aan het gebod dat de huwelijksvoltrekking in een aparte ruimte plaatsvindt.

Na samen uit een beker wijn te hebben gedronken , zoals zij ook samen de levensbeker zullen ledigen, schuift de bruidegom de bruid de ring aan haar vinger. Tussen het eerste en het tweede deel van de ceremonie wordt de ketoeba voorgelezen. Ter herinnering aan de verwoesting van de tempel en om tot uiting te brengen dat de wereld nog niet verlost is van ellende, wordt op het hoogtepuntvan de vreugde een glas gebroken. Als dit gebeurt roepen de aanwezigen: Mazzal Tov – veel geluk!

Hierna begint meestal een feest met muziek, dans en een maaltijd.

Webchimp, zorgeloos effectief online